(a-b+1)
kamczatka: (a−b+1)2
Jak to obliczyć omijając sposób rozbijania na 2 nawiasy a−b+1
Wiem że można zrobić tak:
(a+b)2+1 ale nie wiem jak to wyliczać
10 gru 21:58
incognito: (a+b)2 = a2+2ab+b2
10 gru 22:00
Eta:
(a−b+c)2=a2+b2+c2−2ab+2ac −2bc
10 gru 22:00
krystek: Lub tak [(a−b)+1]2=(a−b)2+2(a−b)*1+12=
10 gru 22:01
5-latek: Albo znasz wzor skroconego mnozenia do etgo albo mnozysz nawiasy .
Przyjrzyj sie dobrze jeszcze raz co napiales temu co napisales .
(a+b)2+1= a2+2ab+b*2+1 pomuiijac to z etam na gorze masz (−)
Wiec wymnoz teraz te nawiasy i sprawdz czy to jest to samo
10 gru 22:04
bezendu:
(a−b+1)2 a ja zrobię sobie zmienną pomocniczą t=a−b
(t+1)2=t2+2t+1
(a−b)2+2(a−b)+1
a2−2ab+b2+2a−2b+1
10 gru 22:05
10 gru 22:09
kamczatka: ok dzięki
10 gru 22:11