Proszę o pomoc
Leni: Witam, potrzebuję pomocy w tym zadaniu:
(chodzi mi o równania, jakie trzeba ułożyć, resztę zrobię sama)
Dwaj rowerzyści pokonali tę samą drogę łączącą miejscowości A i B. Jeden wyruszył z
miejscowości A, a drugi − z B. Rowerzysta, który wyjechał z miejscowości A, rozpoczął jazdę o
6 godzin później niż rowerzysta, który wyjechał z miejscowości B. Rowerzyści spotkali się na
trasie w miejscowości C, gdzie okazało się, że ten, który wyruszył z miejscowości A,
przejechał o 12 km mniej, niż ten, który wyruszył z miejscowości B. Dalej jechali, każdy w tym
samym tempie co do momentu spotkania. Rowerzysta, który wyruszył z miejscowości C do B, dotarł
na miejsce po 8 godzinach, a drugi, jadący z miejscowości C do A − po 9 godzinach. Wyznacz
odległość między tymi miejscowościami i prędkości średnie, z jakimi poruszali się rowerzyści.
Próbowałam już kilka razy, ale za żadnym mi nie wychodziło. Proszę o pomoc.
10 gru 21:52
daras: x
A=V
A(t−6)
x
B=V
Bt
x
A=x
B−12
11 gru 10:32
Leni: Co prawda, już znam rozwiązanie, ale dziękuję bardzo.
13 gru 22:43