Znaleść równianie płaszczyzny-PROSZĘ O POMOC
NieMatematyczka: Znaleźć równianie płaszczyzny H:
a) przechodzącej przez punkty P=(2,1,3) R=(−1,2,1) i równoległej do osi OZ.
b) przechodzącej przez punkt P=(1,5,1) i równoległej do wektorów u=[−2,1,3], v=[1,4,−1]
c) przechodzącej przez punkt P=(3,5,7) i prostopadłej do płaszczyzn 2x−y−3z−1=0 i 3x−y+z+2=0
Bardzo proszę wszystkich o pomoc, jest to sprawa życia i śmierci, nie potrafię tego ogarnąć..
Z góry dziękuję za pomoc!
10 gru 21:50
Panko: b) Bez wdawania się w analizę :
Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P=(x1,y1,z1) i równoległej do dwóch
niekolinearnych wektorów u=[u1,u2,u3] v=[v1,v2,v3] to
I x−x1 y−y1 z−z1 I
I u1 u2 u3 I =0 ( wyznacznik =0)
I v1 v2 v3 I
czyli I x−1 y−5 z−1 I
I −2 1 3 I =0
I 1 4 −1 I
co po obliczeniu daje −13x +y −9z +17=0 szukane równanie płaszczyzny w postaci
ogólnej
Uwaga wektory niekolinearne to inaczej wektory nierównoległe.
a) oś OZ jako prosta ma wektor kierunkowy [0,0,1]
czyli określona jest równaniami x=0 i y=0 i z=1*t i jako równoległa do szukanej
płaszczyzny nie ma z nią punktów wspólnych
szukana płaszczyzna to Ax+By+Cz +D=0 : D
A1x+B1y+C1z+1 =0
A1 *0 +B1*0 + C1*t +1=0
stąd gdy C1=0 oś OZ jest równoległa do szukanej płaszczyzny
czyli A1x+ B1y +1 =0 i podstawiamy punkty P , R
2A1 +B1 +1=0 i −A1 +2B1 +1 =0
A1=−1/5 B1 = −3/5
szukana płaszczyzna to : −1/5x−3/5y+1=0 czyli x+3y−5=0
11 gru 10:56
NieMatematyczka: STRASZNIE DZIĘKUJĘ!
11 gru 13:09
AS: Na Boga − a dlaczego STRASZNIE?
11 gru 13:12
NieMatematyczka: Bo matematyka jest STRASZNA
11 gru 13:34
AS: Ale STRASZNA przesada,nic łatwiejszego,
tylko trochę butaprenu trzeba zużyć.
11 gru 13:59