kombinatoryka
w: ze zbioru liczb {1, 2 ,3, .., 11} losujemy jednocześnie trzy. Ile jest możliwych wyników
losowania, tak aby:
a) suma wylosowanych liczb byla nieparzysta
b) iloczyn wylosowanych liczb był nieparzysty
c) iloczyn wylosowanych liczb był parzysty
d) iloczyn wylosowanych liczb był podzielny przez 10
prosze o pomoc
10 gru 21:18
Aga1.: a) suma wylosowanych trzech liczb jest nieparzysta, gdy wylosujemy
1) trzy nieparzyste lub
2) dwie parzyste i jedną nieparzystą
Nieparzystych jest 6, a parzystych jest 5.
11 gru 12:17
Panko: c) A= {1,3,7,9,11} ∪ {2,4,8}∪{5,6}∪{10} bo 10=2*5
A
0={1,3,7,9,11} A
2={2,4,8} A
5={5,6} A
10={10}
3=1+1+1 = 2+1= 3+0
3+0 : realizacja niemożliwa (jednocześnie trzy z jednego ze zbiorów od A
0 do
A
10)
| | | | | |
2+1 : jedynie dwie z A0 i jedna z A10 = | * | |
| | | |
1 + 1 + 1 : z każdego po jednej
............................................................................
A
0 A
2 A
5 A
10 podzielność
..............................................................................
+ + + − TAK
+ + − + TAK
+ − + + TAK
− + + + TAK
Jest tego 5*3*2 + 5*3*1 + 5*2*1 + 3*2*1
| | | | | |
ODP : 5*3*2 + 5*3*1 + 5*2*1 + 3*2*1 + | * | |
| | | |
W ten rozwlekły sposób można poradzić sobie ze skomplikowaną podzielnością
11 gru 14:19
Panko: Oczywiście jest to odpowiedź do punktu d)
11 gru 14:20