Hej. Potrzebuje kogoś kto mi powie jak to obliczyć
Przekątna=6 a zaznaczony kąt 120 stopni.
Pole rombu przedstawionego na rysunku jest równe:
A. 6√3
B. 3√3
C. 12
D. 9
d = 6
| 2 | d | |||
a = | √3* | = 2√3 | ||
| 3 | 2 |
| √3 | √3 | 12√3 | ||||
P = a2sin60o = (2√3)2 * | = 12 * | = | = 6√3 | |||
| 2 | 2 | 2 |
A może pomoże mi ktoś jeszcze w tym
Pole trapezu przedstawionego na rysunku jest równe:
A. 4√3
B. 4,5√3
C. 6√3
D. 6,5√3
| a+b | ||
Wzór na pole znam P= | *h | |
| 2 |
h=√3 Wylicz x i masz
| 3 + 6 | ||
P = | * √3 = 4,5√3 | |
| 2 |