Wykaż, że liczba jest całkowita
Maryśka: Wykaż, że liczba jest całkowita:
√29+12√5 − √29−12√5
10 gru 20:46
MQ: Nie panikuj, wystarczy to policzyć. Ile ci wychodzi?
10 gru 20:50
Maryśka: jak ja nawet tego policzyć nie umiem
10 gru 20:53
MQ: Na pewno umiesz −− przyjrzyj się uważnie tym liczbom.
10 gru 20:54
Maryśka: Dla mnie tu wychodzi 0
10 gru 20:56
ICSP: 29 + 12√5 = 9 + 12√5 + 20 = 32 + 2 * 3 * 2√5 + (2√5)2 = (3 + 2√5)2
√a2 = |a|
10 gru 20:57
MQ: A 0 jest jaką liczbą?
10 gru 20:57
Maryśka: No całkowitą, ale to tak można skracać ? Teraz właśnie zauważyłam mój błąd, to ma być tak:
√29+12√5 − √29−12√5
10 gru 21:00
MQ: Aaaaa! Skoro tak, to inna rozmowa! To skorzystaj z rady ICSP. Masz już prawie wszystko na
talerzu.
10 gru 21:02
10 gru 21:05
Maryśka: Ok dzięki wielkie
10 gru 21:05
ICSP: Wyjdzie 6
10 gru 21:07