wyarażenia algebraiczne
pablo: Witam.
Jak uprościć takie wyrażenie : a−b(a+b)(2a−b)=
10 gru 20:26
matyk: Wymnożyć i dokonać redukcji.
10 gru 20:30
pablo: Już tak robiłem ale po podstawieniu za a−1,5 i b−0,5 powinno wyjść −1 a wychodzą jakieś
brednie
10 gru 20:33
krystek: Przedstaw , poprawimy
10 gru 20:33
pablo: a−b(a+b)(2a−b)=a−(ab−b2)(2a−b)=a−2a2b−ab2−2ab2−b3=
10 gru 20:43
asia: a−b(2a2−ab+2ab−b2)=a−b(2a2−b2+ab)=a−2a2b+b3−ab2
10 gru 20:44
krystek: I masz błąd
a−(ab+b2)(2a−b)=
10 gru 20:45
pablo: czyli dalej a−2a2b−ab2+2ab2−b3=a−2a2b+ab2−b3=
10 gru 20:50