wykres funkcji
losiu09: Sporządź wykres funkcji f(x) = Ix+2I / x−3
10 gru 20:15
Hajtowy:
Tak to wygląda?
Czy może
10 gru 20:31
losiu09: |x+2|
f(x)= _____
x−3
10 gru 20:32
Hajtowy: Zacznij od dziedziny
10 gru 20:34
pigor: ..., np. tak | D
f=R\{3} , czyli x= 3 asymptota pionowa, a wtedy
| | x+2 | | x−3+5| | | 5 | |
{ |
| = |
| = 1+ |
| , gdy x >3 |
| | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
f(x)= {
| | −(x+2) | | −(x−3+5) | | −(x−3)−5) | | −5 | |
{ |
| = |
| = |
| = −1+ |
| , gdy x< 3 |
| | x−3 | | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
to spróbuj sobie po lewej i prawej stronie asymptoty x=3 narysować
odpowiednie powyższe hiperbole . ...
10 gru 20:48