Problem z: Oblicz sin2a, wiedząc że...
Agataa: Witajcie

Mam pewien problem z następującym przykładem: muszę obliczyć sin2α, wiedząc, że
sinα = 4/5 α∊(0;π/2). Ponoć można jakoś użyć 1 trygonometrycznej, jednak nie wiem co
pozamieniać, aby wyszło rozwiązanie. Z góry dziękuję za pomoc
10 gru 20:14
Piotr 10: sin2x=2sinxcosx
więc wylicz z jedynki trygonometrycznej cosx
10 gru 20:15
Agataa: sin
2x+cos
2=1
cos
2 = 1/sin
2
cos =
√1/sin2
cos=
√1/sin
i teraz nie wiem co dalej właśnie
10 gru 20:22
Agataa: ale babol tu odejmować trzeba
10 gru 20:23
Agataa: a więc sin{2]x+cos2=1
cos2= 1 − sin2
cos = √1 −sin2
i co teraz?
10 gru 20:25
Agataa: trzeba podstawić wszystko do 2sinxcosx?
czyli 2*4/5*
√1−sin2
10 gru 20:29
5-latek: tak
10 gru 20:30
Agataa: czy wynik to 24/25?
10 gru 20:33
5-latek: | | 4 | | 16 | | 9 | | 9 | | 3 | |
1−( |
| )2=1− |
| = |
| to √ |
| = |
| |
| | 5 | | 25 | | 25 | | 25 | | 5 | |
10 gru 20:38
Agataa: No zgadza się, taki wynik jak mówiłam. Pytałam, bo nie mam do zadania końcowych odpowiedzi, a
więc nie mogę sprawdzić czy aby na pewno dobrze. Ale jak widać, wszystko jest w porządku.
Dziękuję za pomoc!
10 gru 20:43
5-latek: Agatko do takich zadan niepotrzbny jest wynik koncowy . To jest za latwe zadanie .
10 gru 20:46
Agataa: Jeśli nie potrzebny jest wynik końcowy to co mam policzyć w takim razie?
10 gru 20:54
5-latek: Raczej chodzilo mi o to ze w ksiazce nie musi byc oddpowiedzi do tego zadania
10 gru 20:57
Agataa: Aha, a mam jeszcze 1 pytanie, jak zabrać się do takiego zadania: oblicz sin π/8, korzystając z
cos2α=2cos2α−1 lub cos2α=1−2sin2α. Od czego zacząć?
10 gru 21:02