Kapitalizacja złożona
Magda: Pan X chciałby założyć lokatę terminową z kapitałem 30000 na 6 lat. Bank A oferuje roczną stopę
procentową p=14 i kapitalizację półroczną, a bank B roczną stopę procentową p=20 i
kapitalizację roczną.
a) Który bank oferuje korzystniejsze warunki i dlaczego?
b) Wiadomo, że 20% odsetek jest przekazywane na podatek. Jaki jest rzeczywisty stan konta
klienta po 6 latach w każdym banku?
c) Przyjąć, że : (1,07)12=2,2522 , (1,2)6=2,986
10 gru 20:08
dero2005:
A
V = 30000(1+0,142)6*2 = 30000*2,2522 = 67566
67566 − 30000 = 37566
37566 − 20% = 30052,8 zł
stan po sześciu latach
30000 + 30052,8 = 60052,80 zł
B
V = 30000(1 + 0,2)6 = 30000*2,986 = 89580 zł
89580 − 30000 = 59580
59580 − 20% = 47664 zł
stan po sześciu latach
30000 + 47664 = 77664 zł
10 gru 20:47
Magda: Dziękuje bardzo
11 gru 12:55