1.Oblicz objętość i pole całkowite graniastosłupa prawidłowego trójkątnego i krawędzi podstawy
5 cm i wysokości 2 cm.
2.W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 6 cm a wysokość ściany
bocznej 5 cm. Oblicz pole całkowite i objętość tego graniastosłupa.
3.Przekątna graniastosłupa czworokątnego ma długość 12 cm i jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz pole całkowite i objętość.
4.Przekrojem ostrosłupa prawidłowego czworokątnego zawierającym wierzchołek i przekątną
podstawy jest trójkąt równoboczny o boku długości 12 cm. Oblicz objętość.
a = 5
h = 2
| a2√3 | ||
V = | *h = | |
| 4 |
| a2√3 | ||
Pc = | + 3ah = | |
| 2 |
a = 6
h = 5
V = a2h =
Pc = 2a2 + 4ah =
D = 12
| d | √3 | ||
= cos 30o = | |||
| D | 2 |
| √3 | ||
d = D | ||
| 2 |
| d√2 | D√6 | |||
a = | = | |||
| 2 | 4 |
| D | ||
h = √D2 − d2 = | ||
| 2 |
| 3 | ||
V = a2*h = | D3 | |
| 16 |
| 3+2√6 | ||
Pc = 2a2 + 4ah = D2( | ) | |
| 4 |
d = l = 12
| d√3 | ||
h = | = 6√3 | |
| 2 |
| d√2 | ||
a = | = 6√2 | |
| 2 |
| a2*h | ||
V = | = | |
| 3 |