Przez przewód o średnicy d=150 mm płynie ropa naftowa
mmm: a)Przez przewód o średnicy d=150 mm płynie ropa naftowa o
wydatku Q=15 dm3/s. Określić: a) rodzaj przepływu w
temperaturze t= 10 °C. b) prędkość w tej temperaturze, aby
przepływ był laminarny (kinematyczny współczynnik
lepkości v= 0,415 cm2/s).
b)Przez zwężający się przewód o średnicy d1=200 mm do
d2=100 mm przepływa Qm=80 m3/h wody. Określić
różnicę poziomów rtęci h w manometrze U podłączonym
w miejscu zmiany przekroju. Współczynnik straty lokalnej
ζ= 0,375.
10 gru 19:52
daras: | | dVρ | |
a) wyznacz liczbę Reynoldsa Re = |
| |
| | η | |
przepływ jest laminarny, gdy Re < 2300
b) zastosuj r−nie Bernoulliego
10 gru 22:13
Panko: b) zastosuj z dynamiki płynów
równanie ciągłości : v1* πd12/4=v2* πd22/4 stąd v1/v2= (d2/d1)2 =1/4 gdzie
v1 v2 prędkości liniowe strugi przy przejściu oczywiście v2> v1 są w m/h
( okazuje się być zbędne rachunkowo )
prawo Bernoulliego ( którego ? )p+ϱv2/2+ ϱqy=const
Przyjmijmy,ze rura trzyma poziom czyli y1=y2
p1+ ϱv12/2 =p2+ϱv22/2
uważam ,że p1−p2 =ϱqh tyle ,<pokaże> manometr
p1−p2= 1/2( v22−v12)=ϱqh
Stąd jest układzik : 1/2( v22−v12)=ϱqh
i (V2=4 V1 okazuje się byc zbedne)
i Qm= 80 m3/h= (πd12/4)*v1=(πd22/4)*v2 STĄD OBLICZAM v1 ,v2
NIE WIEM gdzie umieścić ζ= 0,375.
Może tu p1+ ϱv12/2 =(p2+ϱv22/2)ζ ?
10 gru 22:23