Monotoniczność, ekstrema lokalne funkcji
Romek: Cześć.
Mam funkcję
D f(x) x
2−4 ≠ 0
x
2 ≠ 4
x
1=2 x
2 =−2
Pochodna funkcji to:
Df`(x) = D f(x)
−12x
2=0|:−12
x
2 = 0
x
1=0
f↘(−
∞;
∞)
f↗ brak
fmax fmin brak
Tak rozwiązałem, podczas gdy rozwiązanie prawidłowe to:
f↘(−2
√3,−2)u(−2,2)u(2;2
√3)
f↗ (−
∞,−2
√3)u(2
√3;
∞)
Skąd tam się bierze 2
√3 oraz −2
√3
10 gru 19:45
10 gru 19:49
asdf: Witaj,
jak Ty policzyles ta pochodna?...
10 gru 19:51
Romek: O kurcze, rzeczywiście − sorry za zawracanie tyłka.
Dzięki za zwrócenie uwagi
10 gru 20:05