nierownosc
mx: −x
4+2x
3−2x+1≤0
potem pomnozylem przez −1 i pogrupowalem tak ze mi wyszlo x
4−1−2x
3+2x≥0
i po wylaczeniu (x
−1) przed nawias wyszlo mi (x
2−1)(x
2−2x+1)≥0
| | 2 | |
i Δ=4−4=0 wiec x0= |
| i z tego wychodzi ze: |
| | 2 | |
(x
2−1)(x−1)≥0
(x−1)
2(x+1)≥0 i jest to odpowiedz bledna, gdzie jest blad?
10 gru 19:32
ICSP: x2 − 2x + 1 = (x−1)2 ≠ (x−1)
10 gru 19:34
Hajtowy:
x4−2x3+2x−1 ≥ 0 ⇔ (x−1)(x3+x2−x+1) ≥ 0
(x−1)(x3+x2−x+1) ≥ 0
x=1 v x = ...
x ∊ (−oo; ... > ∪ <1;+oo)
10 gru 19:50
10 gru 19:51
10 gru 19:53
elsaper: Hajtowy pomyliłeś znak przy x
2
10 gru 19:56
Hajtowy: A no

Dzieki za poprawkę
10 gru 19:59
mx: a bedac juz przy temacie
−x7−2x6−x5+2x4+2x3≥0
−x3(x4+2x3+x2−2x−2)≥0
co z tym dalej zrobic?
10 gru 20:06
Hajtowy: Możesz się pobawić i szukać "dzielnika wyrazu wolnego" bądź wpaść na pomysł i zrobić z x
2
pożytek
10 gru 20:09
Hajtowy:
−(x−1)x3(x+1)(x2+2x+2) ≥ 0
10 gru 20:12
mx: a mozna to zrobic w taki sposob?
−x3[x2(x2+2x+1)−1(x2+2x+2)] ⇒ x3(x2−1)(x2+2x+1) ⇒ x3(x−1)(x+1)(x2+2x+1) i delte
policzyc i gotowe?
10 gru 20:15
mx: o chyba mnie ubiegles
10 gru 20:15