funkcje,cena towaru
Lorak: Witam, mam problem z takim zadaniem:
Cena towaru została najpierw obniżona o p%, a potem wzrosła o q%.
Okazało się, że ostateczną cenę towaru można było otrzymać zmniejszając początkową cenę
o (q−p)%
a) Wyznacz q jako funkcję p.
b) Wyznacz p i q, wiedząc, że q−p=10.
10 gru 19:21
Lorak: up
10 gru 20:42
Panko: c− cena początkowa
c(1−p/100)(1−q/100)
c( 1− (q−p)/100 )
c(1−p/100)(1−q/100) =c( 1− (q−p)/100 ) :Ic
1+q/100−p/100−pq/10000 = 1−q/100+p/100
2q/100−pq/10000=2p/100
q*( (200−p)/10000 )= 2p/100
q=200p/(200−p) taka homografia ( w części)
b)q−p=10 i q=200p/(200−p)
10 gru 20:58
Panko: Oczywiście w pierwszym wierszu powinno być : c(1−p/100)(1+q/100) Dalej jest ok
10 gru 21:00
Lorak: dzięki
10 gru 21:04