matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja i wartość bezwzględna.
hrhehehe:
−1−x
f(x) = |
|
x−1
Potrzebuję przekształcić ten wzór a następnie narysować funkcję. Jak się za to zabrać?
10 gru 19:04
asdf:
−1−x = −(x+1) = −(x−1+2) = −(x−1) − 2 =...
−(x−1)−2
2
2
|
| = |− 1 −
| = |−(1 +
)|
x−1
x−1
x−1
10 gru 19:07
asdf:
2
= | 1 +
|
x−1
10 gru 19:08
hrhehehe:
cheers!
10 gru 19:12