kombnatoryka
w: Ze zbioru cyfr 1 2 3 4 5 6 7 tworzymy liczby ile można utworzyć liczb pięciocyfrowych
nieparzystych ?
Prosze o pomoc
10 gru 18:53
siesiek: wszystkich liczb pięciocyfrowych możemy utworzyć
7*7*7*7*7=16807
na 7 sposobów 1 cyfra, na 7 sposobów 2 cyfra itd.
Liczby nieparzyste to te których nieda się podzielić przez 2 czyli jest ich połowa
16807 : 2 = 8403,5 połówki to liczby nieparzyste czyli cyfr nieparzystych jest 8404 a
parzystych 8403
proszę jeszcze sprawdzić
10 gru 19:14
w: to ma byc liczba 5−cyfrowa nieparzysta o niepowtarzających sie cyfrach
10 gru 19:23
wajdzik: Czyli analogicznie,
7*6*5*4*3=2520 − wszystkie liczby
2520:2=1260 −> tyle może być liczb nieparzystych o nie powtarzających się cyfrach
10 gru 19:34
w: dziena
10 gru 20:43
siesiek: sorki źle to odczytałem.
10 gru 22:20
PW: wajdzik, jesteś pewien, że tak "na pół" to dobry sposób? Myślę, że w podanym zbiorze jest
więcej liczb nieparzystych niż parzystych, a więc ...
11 gru 15:12