Oblicz:
Niebanalny Banan: Oblicz:
sin
π12
wiem że to jest sin15
o ale jak to policzyć. może wzory redukcyjne> prosze o
podpowiedź
10 gru 18:50
wajdzik: π=180
180/12=15
sinπ/12=sin180/12=15
10 gru 19:01
Niebanalny Banan: tyle wiem xd ale proszę o wskazówkę
10 gru 19:10
bezendu:
sin15
0
sin(α−β) z tego wzory korzystam.
| √2 | | √3 | | 1 | | √2 | | √6−√2 | |
| * |
| − |
| * |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
10 gru 19:12
10 gru 19:15
Niebanalny Banan: dziękuje

wyczułem tu właśnie wzory redukcyjne
10 gru 19:17
asdf: @bezendu
oblicz sin3
o
10 gru 19:18
bezendu:
sin30 ?
10 gru 19:20
asdf: tak, sin[trzy]
10 gru 19:20
bezendu:
Muszę pomyśleć bo na razie nie widzę jak to rozpisać
10 gru 19:21
asdf: jak to policzysz to juz blisko do tajemniczej wartosci: sin(1)
10 gru 19:22
asdf: jak do jutra zrobisz to i tak bedzie dobry wynik

10 gru 19:23
Niebanalny Banan: a sin 38π*cos 38π proszę o wskazówkę
10 gru 19:26
Bogdan:
| | 1 | | 3 | | 1 | |
sinα cosα = |
| sin2α, w tym przypadku 2α = |
| π = π − |
| π |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
10 gru 19:31
asdf:
z tego samego, tylko w druga strone

sin2x = 2sinxcosx, czyli:
| | 3 | | 3 | | 3 | |
sin( |
| ) = 2sin |
| *cos |
| |
| | 4 | | 8 | | 8 | |
| | 3 | |
sin( |
| π) = sin(135 o) = sin(90 + 45) = ..dalej nie wiem  pomozesz mi Bananie?  |
| | 4 | |
10 gru 19:34
Niebanalny Banan: nie rozumiem
10 gru 20:08
asdf: "nie rozumiem" nie za wiele wnosi...
10 gru 20:21
Niebanalny Banan: już rozumiem

dzięki
10 gru 21:35