tożsamości
Kamcio :): Mam pytanie dotyczące dowodzenia tożsamości.
Gdy mam sprawdzić prawdziwość takiej tożsamości : L=P, jeśli dziedzina wyrażenia po lewej
stronie jest inna od dziedziny wyrażenia po prawej stronie, to czy to znaczy że tożsamość nie
jest prawdziwa ? czy mam mimo wszystko wykazać prawdziwość tożsamości uwzględniając właściwe
założenia ?
10 gru 18:36
ab: to sprawdzasz to na określonej dziedzinie
10 gru 18:46
Hajtowy: Pokaż to Ci powiemy
10 gru 18:48
Kamcio :): na przykład coś takiego :
Sprawdz, czy prawdziwe są następujące tożsamości, podaj konieczne założenia:
10 gru 19:03
Kamcio :): up
10 gru 21:00
Piotr 10: Tutaj wpierw określasz dziedzinę równania a potem sprawdzasz czy L=P
10 gru 21:01
Kamcio :): ale jeżeli dziedziny po obu stronach są różne, a mimo to dla jakichś argumentów L=P to wniosek
jest że równanie jest tożsamością czy nie jest ?
10 gru 21:04
PW: Dziedziną jest część wspólna dziedzin wszystkich funkcji występujących w zadaniu (wszystkie
wyrażenia muszą mieć sens, dopiero wtedy można pytać o prawdziwość równości). Gdybyś przeniósł
wszystko na lewą stronę, to pewnie takich wątpliwości byś nie miał.
11 gru 16:11