równości
fdsf: 1)rozwiąż równości:
2
3/x2−4 * 2
1/x−2 = 2
5/x+2
| 3 | | 5(x−2)2 | |
| = |
| |
| (x2−4)(x−2) | | (x2−4)(x−2) | |
| 3−5x2+20x−20 | |
| = 0 |
| (x2−4)(x−2) | |
−5x
2+20x−17 = 0
Δ = 400 − 4 * (−5) * (−17) = 60
√Δ = 2
√15
| | −20 − 2√15 | | 10+√15 | |
x1= |
| = |
| |
| | −10 | | 5 | |
czy to jest poprawnie wykonane ?
2)
|3
x+12| = 8 − 3
x
rozpisuje
x≥0 dla 3
x+12 = 8 − 3
x oraz x<0 dla −3
x−12=8−3
x
10 gru 18:34
john2: Już na wstępie coś mi się nie podoba.
ax * ay = ax + y a nie ax * y
10 gru 19:02