Stożek i kula
elsaper: W kulę o promieniu R wpisano stożek. Stosunek promienia stożka do promienia kuli wynosi x.
Obliczyć stosunek objętości kuli do stożka, jeżeli wiadomo, że wysokość stożka jest większa od
promienia kuli.
Oznaczam:
R− promień kuli
r−promień stożka
Zatem oznaczę sobię wysokość stożka jak R + y.
y
2 + r
2 = R
2
y
2 + (Rx)
2 = R
2
więc y=R*
√1−x2
więc H stożka to R+R*
√1−x2
no i w tych stosunkach objętości nie wiem jak pozbyć się 'x'
10 gru 18:31
elsaper: podbijam, dalej nie wiem
10 gru 19:17
elsaper: up
10 gru 19:51
elsaper: dlaczego nikt nie lubi stereometrii?
10 gru 20:16
dero2005:

dane:
R, x
r = xR
y =
√R2 − r2 = R
√1−x2
H = R + y = R +R
√1−x2
| | Vk | | 4 | |
k = |
| = |
| |
| | Vs | | x2(1+√1−x2) | |
10 gru 20:17
elsaper: czyli po prostu ten 'x' musi zostac?
10 gru 20:19
dero2005:
przecież x jest dane
10 gru 20:23
elsaper: tak, wiem, ale chodzi o to, że myślałem, że skoro mam obliczyć stosunek, to będzie to liczba
bez żadnych 'x', głupi ja
10 gru 20:25