Oblicz prawdopodobieństwo
wajdzik: Niech Ω={ω
1,ω
2,ω
3,ω
4}, p(ω
1)=0,2, p(ω
2)=0,3, p(ω
3)=0,4, p(ω
4)=0,1.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A={ω
1,ω
3,ω
4} oraz B={ω
2,ω
4}
|Ω|=4
|A|=3
|B|=2
Nasuwa mi się pomysł tylko taki:
Mógłby ktoś mi dać jakąś wskazówkę?
10 gru 18:21
wajdzik:
10 gru 18:42
wajdzik:
10 gru 18:59
wajdzik:
10 gru 19:12
wajdzik:
10 gru 19:30
wajdzik:
10 gru 19:38
wajdzik:
10 gru 19:49
wajdzik:
10 gru 19:56
wajdzik: Mógłby ktoś pomóc?
10 gru 20:06
wajdzik: ?
10 gru 20:14
wajdzik:
10 gru 20:31
Panko: Masz tu schemat, który n i e jest klasyczny bo zdarzenia elementarne ω1, ω4 nie
są jednakowo prawdopodobne ( ale jako zdarzenia są wykluczające .)
stąd np P ( { ω1,ω2} ) = P({ω1) +P( {,ω2})
P(A)=P({ω1) +P({ω3) +P({ω4) =0,2 +0,4 +0,1= 0,7
10 gru 21:22
wajdzik: ok, dzięki
10 gru 22:14