Oblicz:
kwadrat: 2(x+3)=√5x +5
10 gru 17:49
kwadrat: próbuje ale dziwne liczby strasznie wychodzą
10 gru 17:57
5-latek: pokaz jak liczysz
10 gru 17:58
kwadrat: 2x+6−4=√5x+5
2x−3=√5x | ( )2
4x2−12x+9=5x2
−x2−12x+9=0
Δ=180
10 gru 18:07
lololo: 2x+6=√5x +5
2x−√5x =−1
x(2−√5)=1
x=1/(2−√5)
i teraz tylko usunięcie niewymierności
10 gru 18:08
lololo: skąd to −4
10 gru 18:09
kwadrat: na samym początku nie napisałem −4
równanie wygląda prawidłowo 2(x+3) −4 = √5x + 5
10 gru 18:11
lololo: no to jak masz deltę to liczysz pierwiastki
10 gru 18:12
kwadrat: wychodzi mi jeden x= −6−3√5
10 gru 18:15
kwadrat: i źle jest...
10 gru 18:22
kwadrat: pomoze ktoś?
10 gru 18:25
Wazyl: Po co Δ?
Po co całe to równanie kwadratowe?
Mamy przecież tylko "x".
Nie lepiej doprowadzić do postaci x=...


Tajna wiedza fizyczno−matematyczna mówi nam że wyrazy z "x" na jedną, reszta na drugą.
"x" przed nawias i dzielenie. Mamy wynik!
10 gru 18:27
kwadrat: no i jest x=3/2−√5 ale wynik zły wychodzi
10 gru 18:29
wajdzik: Komentarz o godzinie 18:08 przez lololo pokazuje Ci jak zrobić to zadanie ...
10 gru 18:43
asia: 2(x+3) −4 = √5x + 5
2x+6−4= √5x + 5
2x−√5x= 5+4−6
x(2− √5)=3 /:(2− √5)
| | 3 | | 3 | | 2+√5 | |
x= |
| = |
| * |
| = |
| | (2− √5) | | (2− √5) | | 2+√5 | |
10 gru 19:24