ciągi
asia: korzystając z definicji granicy ciągu,wykaż,że liczba 1 jest granicą ciągu o wyrazie ogólnym
| | n−2 | |
n> |
| ...cz dobrze?....i nie wiem ,co dalej  |
| | n+3 | |
10 gru 17:33
Krzysiek: |\frac{n+1}{n+3}−1|=|\frac{−2}{n+3}|=\frac{2}{n+3}<∊
i wylicz teraz n
10 gru 17:43
Krzysiek: się zagalopowałem z latexem
i wyliczasz z tego 'n'
10 gru 17:45
asia: dzięki
10 gru 17:49
asia: | | 2 | |
...no i wyszło ,że n> |
| −3....i co dalej? |
| | ∊ | |
10 gru 19:12
Krzysiek: i wybierasz n0=[2/∊−3]+1
[.]−cecha
i teraz dla każdego n≥n0 zachodzi nierówność: |an−g|<∊
10 gru 20:18
asia: dziękuję
10 gru 20:28