średnia
krecik: mam takie zadanie że średnia wieku 11 pracowników wynosi 32, a gdy jednego nie ma to 42. i mam
obliczyc ile lat ma ten co go nie ma.
więc myślałam że to będzie tak :
x=352
y=420
i odejmuje x−y=−68
no ale wychodzi że kogoś wiek był na minusie, no a jakbym odwrotnie odjęła czy to jest
poprawnie?
10 gru 17:09
MQ: Nie możesz wziąć odwrotnie, bo jego wiek musiałby podwyższać średnią, a skoro obniża, to musi
mieć wiek mniejszy niż druga średnia, czyli <42.
10 gru 17:23
krecik: czyli jak to rozwiazać bo na minusie tez nie bardzo...
10 gru 17:30