funkcja kwadratowa z parametrem i wartością bezwzględną
asia: y=|x
2 − 2x −8|. Korzystając z tego wykresu, określ liczbę rozwiązań równania |x
2 − 2x − 8|= 2
− |m| w zależności od parametru m (m do R).
Generalnie rozumiem, jak narysować wykres i jak wyznaczyć rozwiązania, ale nie spotkałam się
jeszcze z wartością bezwzględną na m... Bardzo proszę o pomoc!
Gdyby y=|x
2 − 2x −8| = m
0 rozwiązań dla m (− niesk.,0)
2 rozwiązania dla m=0 oraz m (8,niesk.)
3 rozwiązania dla m=8
4 rozwiązania dla m (0,8)
ale jak zrobić 2−|m|?