Wyznaczyć przedziały monotoniczności, proszę o sprawdzenie
Ola: Wyznaczyć przedziały monotoniczności
f(x) = x
√(4−x2) x∊<−2;2>
| | 1 | |
f'(x) = |
| + √(4−x2) |
| | √(4−x2) | |
pochodna jest dodatnia miedzy −
√5 i
√5, więc funkcja jest rosnąca
proszę o sprawdzenie czy dobrze rozwiązałam, pozdrawiam
10 gru 16:38
10 gru 16:47
Ola: Hmm, obliczyłam jeszcze raz pochodną i wychodzi mi
czy wynik powyżej na pewo jest dobry?
10 gru 16:56
alfa i omega: f'(x)=√4−x2+x(1/2*(4−x2)−1/2*−2x
10 gru 17:00
Ola: widzę swój błąd, dzięki
co do dalszej części zadania −
| −2x2 + 4 | |
| = 0 − tutaj mogę pomnożyć obie strony przez mianownik, ponieważ zawsze |
| √4−x2 | |
jest dodatni, tak?
−2x
2 + 4 = 0
x
2 = 2
f rosnaca (−2;
√2, (
√2;2)
f malejaca (−
√2;
√2)
czy teraz jest w porządku?
10 gru 17:11
alfa i omega: sprowadź sobie jeszcze raz tą pochodną do wspólnego mianownika
10 gru 17:15
alfa i omega: a nie przepraszam, spojrzałem na tą zła pochodna
10 gru 17:18
Ola: do samego końca jest już ok?
10 gru 17:20
alfa i omega: maleje, rośnie na odwrotnie niż napisałaś. Masz −2x
2 więc pamietaj że wykres zaczynasz rysować
od dołu
10 gru 17:21
Ola: Ok, to już wiem czemu źle zrobiłam też inne zadanie

Wielkie dzięki za pomoc!
10 gru 17:23