matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja homograficzna
Magda:
ax−1
Na rysunku jest przedstawiony wykres funkcji określonej wzorem
bx+c
(asymptoty: x=−1 y=1 wykres przechodzi przez punkty f(1)=0 i f(0)=−1 ) jak obliczyć wartości współczynników a, b i c? Proszę o podpowiedź
10 gru 16:36
MQ:
a
−− asymptota pozioma
b
c
−
−− asymptota pionowa
b
1
−
= f(0)
c
10 gru 16:40
Magda:
dziękuje
10 gru 16:42