wykres funkcji liniowej
Shrek: Wykres funkcju liniowej f(x)=ax+b przecina osie ukladu wspolrzednych w tych samych punktach co
wykres funkcji g(x)=½x³−4.
a)oblicz a i b.
b) dla wyznaczonych wartosci a i b napisz wzór funkcji liniowej h, której wykres jest
rownolegly do wykresu funkcji f i przechodzi przez punkt B(−9,26).
10 gru 16:32
Shrek: pokaże mi ktoś jak zacząć?
10 gru 16:40
Bizon:
| | 1 | | 1 | |
g(x)= |
| (x3−8)= |
| (x−2)(x2+2x+4) |
| | 2 | | 2 | |
Miejscem zerowym funkcji g(x) jest jest więc tylko ...?
i tak dalej −
10 gru 16:49
Bizon:
albo wprost
(x3/2=4 x3=8 ⇒ x=...
10 gru 16:51
Lp: x=−2 ∨ x=2
i co teraz z tym?
10 gru 16:54
5-latek: −23= ile ?
10 gru 16:56
Aga1.: x3=8, to x=2 i tylko.
funkcja g przecina oś x w punkcie (2,0), a oś y w (0,−4)
10 gru 16:58
Lp: no tak, błąd
więc x=2
punkt(2,0) a jak z OY?
10 gru 17:00
Shrek : g(x)= 1/2*03−4=−4
punkt(0,−4)?
10 gru 17:02
Shrek : a jak z tego teraz uzyskać a i b?
10 gru 17:04
Aga1.: Prosta y=ax+b przecina oś y w punkcie (0,b), u Ciebie (0,−4) .
Ile wynosi b?
10 gru 17:06
Shrek : {2a+b=0
{b=−4
{a=2
{b=−4
10 gru 17:06
Shrek : a jak w b) ?
10 gru 17:09
Aga1.: A kiedy proste są równoległe?
10 gru 17:10
Shrek : kiedy mają równe a
10 gru 17:11
Shrek : h(−9)=26
h(x)=2x+c
26=−18+c
c=44
czyli
h(x)=2x+44?
10 gru 17:15
Aga1.: Ok.
10 gru 17:18