równoległobok geometria analityczna
Dylok: Dany jest równoległobok ABCD o wierzchołkach A=(−2,6) B=(4,8) C=(6,12) D=(0,10). Wynzacz
długości obu wysokości równoległokoku opuszczonych z wierzchołka A.
Próbowałem sam i wyliczyłem długości boków ale nie wiem co dalej? bo przekątna raczej nic nie
pomoże
10 gru 16:24
Bizon:

... napisz równania odpowiednich prostych ... a potem odległość punktu od prostej −
10 gru 16:32
krystek:

Odległość p A od prostej BC a następna od prostej DC
10 gru 16:32
dylok: a jak się liczy odległość od prostej ?
równanie prostej CD i co dalej ?
10 gru 16:34