Zbieżnośc szeregu
Kamil: Chcialbym sprawdzic odpowiedz w przykladzie:
Wykaż, że szereg jest zbieżny i wskaż jego sumę:
∑1k(k+3)
jak wyjdzie suma i bedzie to jakas liczba to zbieznosc juz jest udowodniona tak?
Mi wyszedl wynik 11/6. Natomiast po rozpisaniu sumy czesciowej od k=1 do K otrzymałem:
1 + 12 + 13 + 1K+1 + 1K+2 + 1K+3
Czy to jest zrobione dobrze?
10 gru 16:10
Janek191:
Źle
10 gru 16:25
Kamil: Suma powinna byc 11/9?
10 gru 16:26
Kamil: A co do rozpisania?
10 gru 16:26
Kamil: Aktualny moj wynik to:
13(1 + 12 + 13 − 1K+1 − 1K+2 − 1K+3) = 13 x 116 =
119
10 gru 16:31
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an = |
| = |
| ≤ |
| |
| | k*( k + 3) | | k2 + 3 k | | k2 | |
a szereg
10 gru 16:46
Kamil: Ale czy ta suma mi dobre wyszla? bo suma wystarczy aby szereg byl zbiezny.
10 gru 16:47
Janek191:
Brak granic sumowania
10 gru 16:48
Kamil: No chyba jednak jest jakas suma, ponieważ o to chodzi w zadaniu aby ja policzyc. a rozpisz tak
jak ja i powiedz co Ci wyszlo.
10 gru 16:50