Całka
Bararak: Dostałem do wyliczenia całki z logarytmem i tenże logarytm nastręcza mi sporych problemów.
a) (c) sin(lnx) dx
b) (c) x3 * (lnx)2 dx.
10 gru 15:28
Bararak: Umiałby ktoś to zrobić?
10 gru 15:54
MQ: Obie przez części.
10 gru 16:31
Bararak: Mógłbyś to rozpisać? Bo w a) wydaje mi się że to funkcja złożona, a w b) nie wiem jak wyliczyć
całkę z (lnx)2.
11 gru 14:03
MQ: a) g'=1, f=sin(ln(x))
Dwa razy przez części −− wrócisz do "coś" + ∫sin(ln(x))dx.
Dostaniesz więc ∫sin(ln(x))dx="coś" − ∫sin(ln(x))dx
Przenosisz całkę na lewą stronę i dostaniesz 2*∫sin(ln(x))dx="coś"
b) g'=x3, f=(ln(x))2
Trzy razy przez części, aż zniknie ln.
11 gru 14:14
Bararak: A mógłbyś to rozpisać? Bo przy całkowaniu przez części mam wrażenie, że całkowałbym w
nieskończoność.
15 gru 19:37
Rafał28:
Bararak przeczytaj ostatni post MQ − dokładnie podpunkt a) i spróbuj sam to zrobić.
15 gru 20:16
Bararak: w a) po taki całkowaniu dwa razy dostaję x
2 * sin(lnx). Wiem, że to się liczy jakoś inaczej
ale nie pamiętam, stąd bardzo prosiłbym o przypomnienie.
W przykładzie b) całkuję trzy razy żeby zredukować to x
3, tylko, że tutaj pojawia się z kolei
kłopot z całką z (lnx)
2.
17 gru 17:38
Dar: Byłby ktoś tak miły i mi to rozpisał?
20 gru 11:37
Amaz:
Ja bym zrobil podstawienie:
∫ sin(lnx) dx =...
lnx = t
dxx = dt
dx = xdt = etdt
...= ∫ et*sint dt =... i teraz łatwiej przez części =
20 gru 11:44
MQ: Ad a) Za każdym razem człon z sin lub cos bierzesz jako część, którą trzeba zróżniczkować −−
wtedy dostaniesz to, co napisałem.
Ad b) Jaką całką z (ln x)2? Za każdym razem część z lnx różniczkujesz.
20 gru 12:29
Bararak: a) Po dwukrotnym całkowaniu przez części tak jak piszesz wychodzi mi :
coś − (Całka) x2 * sinx dx. I potęga iksa będzie rosnąć w nieskończoność, więc coś robię źle.
20 gru 15:05
daras: podstaw odwrotnie a najlepeij zajrzyj wreszcie do jakiejś ksiązki
np. "Całki−metody rozwiązywania zadań"
polecam pod choinkę
20 gru 19:45
MQ: Ad a) Jaki sin(x)? Tam masz sin(ln(x)) i pochodna wewnętrzna z ln(x) załatwia ci te potęgi x−a.
21 gru 21:32