Znajdź równanie płaszczyzny, przechodzącej przez proste
dydlu: Witam czy ktoś może pomóc mi rozwiązać to zadanie:
Znajdź równanie płaszczyzny, przechodzącej przez proste.
A szczególnie jaki będzie wektor wodzący drugiej prostej? Bo pierwszego to [1,1,1]
10 gru 15:21
pigor: ... to nie jest wektor wodzący , to jest
kierunkowy, czyli
u= [1,1,1},
| | x | | y | | z | |
a drugiej prostej |
| = |
| = |
| jest to wektor v= [12,0,0] |
| | 12 | | 0 | | 0 | |
i równoległe proste nie są , a może skośne są (sprawdź) , wtedy nie ma takiej
płaszczyzny, a jeśli nie skośne to znajdź ich punkt przecięcia
(xo,yo), oraz
iloczyn wektorowy u x v= ...= [A,B,C] i masz równanie szukanej płaszczyzny
A(x−xo)+B(y−yo)+C(z−zo)= 0. ...
10 gru 15:34
Janek191:
@Pigor
| | x | | y | | z | |
Nie powinno być |
| = |
| = |
| ? |
| | 12 | | 1 | | − 1 | |
10 gru 15:47
dydlu: @Janek191
chyba masz rację. Może komuś udało się rozwiązać to zadanie a wynik mu wyszedł 4x −3y − z = 0
10 gru 15:55
Panko:
1) weźmy punkt P=(0,0,0) należy do obu podanych prostych
2) A=(1,1,1) leży na prostej x=y=z
B=( 2,4,−4) leży na prostej 2x=y=−z
3) α*PA + β*PB = PC równość wektorów
gdzie C=(x,y,z) dowolny punkt szukanej płaszczyzny
PA=[ 1,1,1,] PB=[2,4,−4] PC=[x,y,z]
[α,α,α] + [2β,4β,−4β]= [x,y,z]
stąd α+2β=x i α+4β=y i α+(−4β) =z
stąd α= 4β+z i dalej ( 4β +z +2β=x i 4β +z +4β=y )
6β= x−z i 8β=y−z ⇒ 8(x−z) = 6(y−z) i jestem na płaszczyźnie
10 gru 17:01
pigor: tak , niedowidzę chyba już, .tam jest przecież −z ; przepraszam .
10 gru 19:18
pigor: ... no i oczywiście, nie te zera tylko dokładnie tak jak pisze Janek191
uffff, chyba zbliża się koniec dla mnie na tym forum . .
10 gru 19:23
pigor: ..., no bo, już drugi zakompleksiony erotuman, wyzywa mnie od ce cha−u ...
10 gru 19:25
pigor: .... , no to liczę iloczyn wektorowy :
| i j k |
u x v= [1,1,1] x [12,1,−1]= |1 1 1 | = −i+12j+k−12k−i+1=
|12 1−1|
= −2i+32j+12k= −12(4i−3j−k) ⇒ [A,B,C]= [4,−3,−1]
i weźmy z równania 1−szej prostej punkt (xo,yo,zo)= (0,0,0), wtedy
masz 4(x−0)−3(y−0)−1(z−0)=0 ⇔ 4x−3y−z=0 − szukana płaszczyzna .
10 gru 20:03