równanie parametryczne prostej
Kinga: Z punktu A(1,1) startuje statek, poruszający się ruchem jednostajnym prostoliniowym z
prędkością, daną wektorem [4,1] (za jednostkę długości przyjmujemy km/h), natomiast z punktu
B(−7,9), w tym samym momencie startuje drugi statek, poruszający się takim samym ruchem z
prędkością, określoną wektorem [6,−1]. Czy oba te statki spotkają się? Jeśli tak, to po jakim
czasie i w jakim miejscu? Jaką drogę przebędzie każdy z nich do momentu spotkania?
Proszę o pomoc

wyznaczyłam równanie parametryczne ( o ile jest ono dobrze

)
dla A: dla B:
x=1+4t x=−7+6t
y=1+t y=9−t