Dany jest trapez prostokatny o kacie prostym przy wierzcholkach A,D. Wyznacz ws
Tom:
Dany jest trapez prostokatny o kacie prostym przy wierzcholkach A,D. Wyznacz wspolrzedne
wierzcholka D trapezuABCD jezeli wiadomo ze A=(−2,1),B=(6,5), C(2,8). Wykaż ze kąt nachylenia
prostej AB do osi OX jest mniejszy od 45stopni.
9 gru 20:38
10 gru 14:42
zefiryna: Odcięta A = odcięta D; rzędna C = rzędna D.
Współczynnik kątowy (AB) : tg ((AB), (OX)) = (8−1)/(6−(−2))=7/8 < 1 = tg45o
10 gru 14:55
Tom: Może ktoś jaśniej rozwiązać bo nic nie kumam
10 gru 16:38