Błagam o pomoc!
Mig00tka: Proszę pomóżcie!
1) W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wszystkie krawędzie mają jednakową długość a=4.
Oblicz kąt α nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy, oraz Ppc tego ostrosłupa.
2) W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wszystkie krawędzie mają jednakową długość a=6.
Oblicz kąt α, pod jakim nachylona jest krawędź boczna tego ostrosłupa do płaszczyzny podstawy,
oraz V tego ostrosłupa.
3) Oblicz długość kr. bocznej oraz V ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego wysokość ma
dł. H=4, a pole jego podstawy wynosi 8.
4) W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym, krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy
ostrosłupa kąt α=45 stopni. Oblicz Pp i V tego ostrosłupa, jeśli jego krawędź podstawy ma dł.
a=4
5) Oblicz V ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego krawędź boczna ma dł. b=3, a miara
kata między ścianą boczną, a płaszczyzną podstawy jest równa α=45 stopni.
10 gru 14:22