Jak po kolei narysować wykres funkcji
Niebanalny Banan: Jak po kolei narysować wykres funkcji f(x)=2|sinx|−3 ja bym to robił tak:
|sinx|−−−−−>2|sinx|−−−−−−>2|sinx|−3 dobrze?
10 gru 14:08
pigor: ..., dobrze , tylko rozumiem, ze

najpierw masz narysowaną
(np. przerywaną linią):y=sinx , no chyba, że "w głowie" już sobie odbijasz
część sinusoidy co pod osią Ox i masz od razu y=|sinx| itd.
10 gru 14:17
Niebanalny Banan: Narysuj 2cosx|sinx| dla x∊<0;2π>
ja to myślę, że trzeba robić rozważając przypadki np
sinx>0 sinx<0
2cosxsinx −2cosxsinx
ale co dalej? proszę o wskazówkę
10 gru 14:31
Niebanalny Banan:
10 gru 14:38
pigor: ..., ±2sinxcosx= ±sin2x i rysować te funkcje
(okres 2 razy mniejszy w swoich przedziałach )
10 gru 14:43