Wartość bezwględna i dowody
Groch : Rozwiąż równanie : | | x |−2 |=2
Udowodnij, że liczba (4 + √15)( √10 − √6) √4−√15 jest całkowita
10 gru 14:08
Niebanalny Banan: w 1 musisz rozważyć przypadki
drugie zacznij od wymnożenia
10 gru 14:09
Groch : No właśnie ja totalnie nie umiem tego

Nie dałbyś NIebanalny Bananie rady zrobić chociaż tego
1?
10 gru 14:12
pigor: ..., żadne przypadki, tylko 2−krotnie z definicji modułu liczby (w,b.l)
| |x|−2 |= 2 ⇔ |x|−2= −2 v |x|−2= 2 ⇔ |x|= 0 v |x|=4 ⇔ x=0 v x= ±4 ⇔
⇔
x∊{0,−2,2} − szukane rozwiązanie danego równania .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
co do drugiego czy na pewno tak to wyrażenie wygląda
10 gru 14:31
Niebanalny Banan: pigor właśnie o tym mówiłem
I przypadek gdy pierwsza wartość bezwzg. >=0
II gdy <0
10 gru 16:18