Parzystosc, nieparzystosc funkcji
Mrogaty: Zbadaj parzystość i nie parzystość funkcji:
a) x∊<−3,5> f(x)=x
b) x∊<−π,π> f(x)=xcos(2x)
w a i b wyszlo mi ze jest nie parzysta tylko nie wiem za bardzo do czego są te przedziały
pomoze ktos ?
10 gru 13:55
pigor: .... , po to, że np. w
a) stwierdzić, że w [−3;5] funkcja y=x nie jest parzysta, ani nieparzysta .
10 gru 14:02
Mrogaty: mógłby ktoś to rozpisać?
10 gru 15:16
Janek191:
a) x ∊ < − 3 ; 5 >
f(x) = x
więc
f( − x) = − x = − f(x)
Funkcja f jest nieparzysta w R, ale nie jest nieparzysta w < − 3; 5 > , bo np.
− 5 ∉ < − 3; 5 >
10 gru 15:56
Mrogaty: dzieki
10 gru 16:16