Układ równań symetrycznych
zefiryna: Układ równań symetrycznych
xy ( x + y )( x2 + y2 ) = 30
x5 + y5 = 33
posiada trywialne rozwiązania (1,2) oraz (2,1). Udowodnić, że są to jedyne rozwiązania tego
układu.
10 gru 13:27
zefiryna: up...
10 gru 14:17
zefiryna: up...
10 gru 14:46
pigor: ..., niech
y=tx , to
... ⇔ tx
2(x+tx)(x
2+t
2x
2)= 30 i x
5+t
5x
5= 33 ⇔
⇔ x
5t(1+t)(1+t
2)= 30 i
x5(1+t5)= 33 / : stronami ⇒
| | t(1+t)(1+t2) | | 10 | |
⇒ |
| = |
| ⇔ 11t(1+t)(1+t2)= 10(1+t5), |
| | 1+t5 | | 11 | |
no to pobaw się dalej tym równaniem i znajdź t . ...
10 gru 14:54
zefiryna: Genialny pomysł! Dzięki serdeczne. Pozdrawiam. Z.
10 gru 14:57