pigor: ... , no to może np. tak : musisz sobie wyobrazić jak to jest :
gdy x → −2
− oznacza, że x dąży do −2 od lewej strony −2, czyli po wartościach <−2,
gdy x → −2
+ oznacza, ze x dąży do −2 od prawej strony −2, czyli po wartościach >−2,
"zobaczysz to" najlepiej gdy zilustrujesz to sobie na osi OX ,
a więc tu
| | x−1 | | −2−1 | | 1 | |
lim x→ −2 |
| = lim x→ −2 |
| = lim x→ −2 |
| = |
| | (x−1)(x+2) | | (−2−1)(x+2) | | x+2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= lim x→ −2− |
| = |
| = [ |
| ]= [ |
| ]= −∞ |
| | x+2 | | −2−+2 | | 0− | | −0 | |
zas gdy
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= lim x→ −2+ |
| = |
| = − |
| = [ |
| ]= +∞ |
| | x+2 | | −2++2 | | 0+ | | +0 | |
i tyle mogę ci na ten temat opowiedzieć . ...