równanie
aniiiiiiiii: określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m: |2x+1|−|x−3|=m
musze rozważyć tutaj 3 przypadki? nie rozumiem tego troche bo patrząc na moduł tylko te będe
miec
3)x∊[3,
∞)
jezeli te przypadki są dobre to
1)x=−m−2
3)x=m−4
no i jak spr ten parametr?
10 gru 11:18
aniiiiiiiii:
10 gru 17:33
bezendu:

m∊(−
∞−3,5) brak rozwiązań
m∊{−3,5} jedno rozwiązanie
m∊(−3,5,
∞) dwa rozwiązania
10 gru 17:36
Hajtowy: Przyłóż linijkę tak jak jest oś "x" i jedź od dołu do góry. Sprawdzaj ile jest rozwiązań
10 gru 17:36