sprawdzenie wyliczeń
Malwa00511: Czy ktos sprawdzi mi zadania
1. oblicz 1+2+3+....+n=6n
n(n+1)/2=6n
n2+n−12n=0
n2−11n=0
n=0 lub n=11
2.W ciągu arytmetycznym Sn=2n2+8n
Sn−1 = 2n2+4n−6
an= 4n+6
r=4
3. Monotoniczność ciągu
On=2n+1/5n+2
wyszło mi −1/(5n+7)(5n+2) czyli ciąg malejący
4. równanie x2−7x+6=0
a) suma kwadratów pierwiastków 37
b) suma odwrotności pierwiastków 7/6
10 gru 09:49
as: 1 Dobrze
2 Jakie jest polecenie
3 Liczysz na a3 i a4 Odejmujesz a4−a3 Jeśli większe od 0 to rosnący
4
a) 40 zle
b) zle
10 gru 10:14
Malwa00511: w 2 obliczyczyć a1, an i r
3. prześlę całe rozwiązanie i prosiłabym o ewentualne poprawienie
an+1= 2(n+1)+1/5(n+1)+2= 2n+2+1/5n+5+2=2n+3/5n+7
an+1−an = 2n+3/5n+7 − 2n+1/5n+2 = (2n+3)(5n+2)/(5n+7)(5n+2) − (2n+1)(5n+7)/(5n+2)(5n+7) =
(2n+3)(5n+2) − (2n+1)(5n+7) / (5n+2)(5n+7) = 10n2+4n+15n+6−10n2−14n−5n−7 / (5n+2)(5n+7) =
= −1/(5n+2)(5n+7)
jeśli coś powinno byc jeszcze proszę o dopisanie
4. a) x12+x22= x12+2x1x2 + x22= (x1+x2)2 − 2x1x2 = 72 − 2*6=37
b) 1/x1 + 1/x2 = x1+x2 / x1x2 = 7/6
x1+x2 = −b/c = 7/1
x1*x2 = c/a = 61/
proszę o korektę co mam źle
10 gru 10:28
krystek: zad 3 sposób liczenia poprawny
zad 4 jakie polecenie , przecież pierwastki wyliczasz z "uatomatu" Δ x1 i x2
10 gru 10:32
Malwa00511: czyli w zadaniu 3 jest jednak malejący czy jeszcze coś powinnam dalej obliczyć?
w 4 polecenie brzmiało nie rozwiązując równania obliczyć sumę kwadratu pierwiastków i sumę
odwrotności pierwiastków
10 gru 10:35
krystek: 3 tak
4 x1*x2=6
10 gru 10:36
Malwa00511: w czwartym zgadza się jest 6, ale as napisał, że 4 mam źle dlatego przesłałam całe swoje
rozwiązanie czy możecie sprawdzić wyniki? i zadanie 2 czy mam dobrze
10 gru 10:38
Malwa00511: Proszę jescze o sprawdzenie
10 gru 10:48
Malwa00511: zadanie 4 wydaje mi się jednak, że mam dobrze, bo w celu sprawdzenia liczyłam Δ i x i wyszły mi
takie same wyniki Δ=25, x1=1 x2= 6
10 gru 10:56
krystek: 4 ok
10 gru 10:57
krystek: jakie polecenie do zad2?
10 gru 10:57
Malwa00511: w 2 obliczyczyć a1, an i r
10 gru 10:59
krystek: Dobrze masz tylko zapisz a1=10 a2=14 ⇒r=4
10 gru 11:07
Malwa00511: Dzięki wielkie za pomoc
10 gru 11:11