Prawdopodobieństwo
Zuza: Ze zbioru liczb 1, 2, 3, ... ,7 losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczb , których suma jest podzielna przez 3.
10 gru 09:10
zefiryna: Mamy dwa niezależne, 7−wynikowe eksperymenty losowe. Zbiór zdarzeń elementarnych ma więc moc
7x7=49. minimalna suma wylosowanych liczb to 1+1=2, a maksymalna − 7+7=14. Poszukujemy więc
wszystkich możliwych sum postaci 0(mod3) w przedziale [2; 14]∩ℕ ; są to 3, 6, 9, 12. Kazdą z
tych sum tworzą wylosowane pary liczb. Dla 3 jest ich 2 { (1,2); (2,1)} dla 6 − pięć, dla 9 −
osiem, a dla 12 − jedenascie; lącznie−26. Zatem szukane prawdopodobieństwo: 26/49.
10 gru 14:16