Parametr m
Malwa00511: Bardzo proszę o pomoc − parametr m
Dla jakiej wartości parametru m równanie x2−4x+m−2=0 ma dwa pierwiastki różnych znaków
10 gru 09:05
Aga1.: Równanie ma 2 pierwiastki różnych znaków gdy
1)Δ>0
2)x1*x2<0
10 gru 09:26
Malwa00511: tak założenia znam, ale coś mi nie wychodzi rozwiązanie czy mogłabyś mi je napisać
10 gru 09:31
Aga1.: Zapisz swoje obliczenia to Ci sprawdzę.
10 gru 09:35
Malwa00511: korzystając z pomocy internetu (edukację skończyłam, a zadanie potrzbne jest dla osoby uczącej
się zaocznie w liceum) szukałam wzoru jak zacząć i znalazłam coś takiego
Δ=(−4)2−4*1*(m−2)
Δ=−4m+24
z tego ponownie liczę deltę
Δ=16
i tu podobno powinnam policzyć m1 i m2 , ale cały czas wychodzi zero. Czy może znalazłam złe
rozwiązanie.
10 gru 09:42
Aga1.: Pierwsza i druga linijka poprawnie.
Nie liczysz ponownie Δ, bo nie otrzymałaś równania kwadratowego.
Δ>0 jeśli −4m+24>0 (rozwiąż tę nierówność)
10 gru 09:47
Malwa00511: czyli powinnam zrobić −4m=−24/:(−4)
m=6 ?
10 gru 09:50
domi: −4m+24>0
−4m>−24
m<6
10 gru 10:24
Malwa00511: i to jest rozwiązanie tak? W takim razie dziękuję
10 gru 10:28