Zbadaj przebieg zmienności funkcji
Kinga: Zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x) = 3x2 − 4 + 1/x
10 gru 00:41
Kinga: Może ktoś mi pomóc nie wiem czy dobrze robię

?
1. Analiza funkcji
− ustalenie dziedziny funkcji
funkcja f jest wielomianem zatem x należy do R, D
f = R
− wyznaczanie granic funkcji w końcach jej określoności:
lim
x→
∞ (3x
2 −4 + 1/x) = x
2 (3− 4/x
2 +x) =
∞
lim
x→−
∞ (3x
2 −4 + 1/x) = x
2 (3− 4/x
2 + x) =
∞
− Jak wynika z punktu 2 asymptoty poziome nie istnieją. Nie istnieją też asymptoty
pionowe(dziedziną funkcji jest cały zbiór liczb rzeczywistych) nie istnieją również asymptoty
ukośne.
Czy jest to dobrze

10 gru 10:25
krystek: | | 1 | |
Jeżeli f(x)=3x2−4+ |
| to d=R−{0} |
| | x | |
10 gru 10:26
Kinga: A dlaczego tak? Możesz mi to wyjaśnić?
10 gru 10:32
krystek: a co u Ciebie oznacza zapis 1 /x ?
10 gru 10:33
Kinga: Tak jak ty napisałeś. 1x
10 gru 10:37
krystek: Czyli tak jak napisałam D=R−{0}
10 gru 10:37
Kinga: A granice są dobrze policzone

10 gru 10:38
krystek: a jeszcze x→0+ x→0−
10 gru 10:39
krystek: x→−∞ źle
10 gru 10:41
Kinga: Aha ok. Dzięki.
10 gru 10:41
Kinga: x→−∞ = −∞?
10 gru 10:42
krystek: yes
10 gru 10:50
Kinga: Dzięki wielkie. Będę robiła teraz dalej.
10 gru 10:51
Marcin: Potrafi ktoś rozwiązać całe to zadanie. Bo ja też je mam. A w ogóle nie wiem o co chodzi. Mam
taką nauczycielkę że nic nie umie wytłumaczyć. Proszę nich ktoś to rozwiąże.
10 gru 11:31
krystek: W programie szkoły średniej tego nie ma.
10 gru 11:34
Marcin: Ale ja jestem na studiach. I właśnie teraz to mam.
10 gru 11:38
krystek: To studenci musza zgłębiać wiedzę samodzielnie na podstawie wykładów i ćwiczeń, popatrz uważnie
na zad z ćwiczeń −to jest prosta funkcja wymierna
10 gru 11:40
Marcin: Że nie rozwiążesz tego zadania

mi to do niczego nie jest potrzebna a muszę to zrobić.
10 gru 11:42
Marcin: Jak nie umiesz. To spoko.
10 gru 12:19