Znajdź pierwiastki wielomianu.
braslo: Znajdź rozkład wielomianu na czynniki w(z) = z4+4z3+9z2+16z+20 wiedząc, że liczba zespolona
z1=2i.
Zastosowałem (z−z1)(z−z2), podzieliłem wielomian przez wynik tego iloczynu. Wyszło z2+4z+5
Z rozkładu wychodzi ponownie, że pierwiastki tego to 2i i −2i.
Co robię źle ?
9 gru 22:15
PW: z
2+4z+5
Δ = 4
2−4•1•5 = −4,
√Δ = 2i
| | −4−2i | | −4+2i | |
z1= |
| , z2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
z
1 = −2−i, z
2 = −2+i
9 gru 22:28
braslo: no to już widzę, o czym zapomniałem. dziękuję za pomoc
9 gru 22:30