W trapezie równoramiennym o kącie rozwartym 120 stopni spodek wysokości poprowad
Zdruzgotany ślimak : W trapezie równoramiennym o kącie rozwartym 120 stopni spodek wysokości poprowadzonej z
wierzchołka krótszej podstawy podzielił dłuższą podstawę na odcinki mające długość 10 cm i 4
cm. Oblicz:
a) obwód tego trapezu
b) wysokość poprowadzoną z wierzchołka kąta ostrego i długość przekątnej trapezu
Pomocy!
9 gru 22:08
Janek191:

α = 120
o
β = 180
o − 120
o = 60
o
a = 10 cm + 4 cm = 14 cm
Mamy
b = a − 2*4 cm = 14 cm − 8 cm = 6 cm
| 4 | | 4 | |
| = cos β ⇒ 4 = c* cos 60o ⇒ c = |
| = 8 |
| c | | 0,5 | |
c = 8 cm
=======
a)
Obwód trapezu
L = a + b + 2*c = 14 cm + 6 cm + 2*8 cm = 36 cm
=======================================
b)
| h | |
| = tg 60o = √3 ⇒ h = 4*√3 |
| 4 | |
h = 4
√3 cm
=============
p
2 = 10
2 + h
2 = 100 + ( 4
√3)
2 = 100 + 48 = 148 = 4*37
p =
√4*37 = 2
√37
p = 2
√37 cm
============
10 gru 01:38