analiza
PuRXUTM: Dla koleżanki
Chcemy to zapisać tak
a
n+1 − b
n+1<a
n−b
n
c
n+1<c
n zatem ciąg c
n jest malejący
wiemy że ciąg a
n jest ograniczony ( z założenia )
ciąg c
n jest zatem zbieżny ( bo jest ograniczony i monotoniczny) co należało udowodnić
9 gru 21:15
ICSP: nie rozumiem
9 gru 21:20
PuRXUTM: | | n+1 | | n−1 | |
n3*sin |
| *tg |
| = |
| | n2+n+1 | | n3 | |
| | n+1 | | sin(n+1)/(n2+n+1) | | n−1 | |
n3* |
| * |
| * |
| * |
| | n2+n+1 | | (n+1)/(n2+n+1) | | n3 | |
| tg(n−1)(n3) | | n2−1 | |
| → |
| →1 wiem że nie formalnie ale o to chodzi |
| (n−1)(n3) | | n2+n+1 | |
9 gru 21:25
PuRXUTM: ICSP kolokwium mamy jutro i rozpisuje tutaj bo łatwiej niż na face
9 gru 21:26
Godzio:
| | sin(an) | |
Mam nadzieję, że mieliście fakt, że |
| → 1 gdy an → 0, (wersję dla funkcji jest |
| | an | |
łatwo wyprowadzić, w ciągach trzeba się więcej natrudzić)
9 gru 21:48
PuRXUTM: 3
−n≤a
n+1−a
n≤2
−n
Udowodnijmy że ciąg a
n jest ciągiem Cauchy'ego (wystarczy jedno z tych założeń że ≤ 2
−n Pan
K.nic nie mówił o 3
−n więc jest chyba to niepotrzebnie dodane)
ciąg jest ciągiem Cauchy'ego gdy
∀ε>0 ∃n
0 ∀m>n≥n
0 |a
m−a
n|<ε
|a
m−a
n|=|a
m−a
m−1+a
m−1−a
m−2+...+a
n+1−a
n|≤(z nierówności
| | 1 | |
trójkąta)|am−am−1|+|am−1−am−2|+...+|an+1−an|≤( |
| )m−1+ |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1−(1/2)m−n | |
( |
| )m−2+...+( |
| )n=( |
| )n* |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 1/2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2*( |
| n− |
| m)<2* |
| n= |
| n−1<ε |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
ustalamy ε>0
no i znajdujemy n
0 czyli pokazaliśmy że
|a
m−a
n|<ε
c.n.d
9 gru 21:48
PuRXUTM: Godzio coś było
9 gru 21:50