pochodna, mały problem
Anastazja: Hejka. Liczę sobie właśnie pochodnę i moją uwagę przykuł jeden wzorek: (a)
x = a
x * ln a
a Co jeśli nasze a = −5? Czy nie wyjdzie nam (−5)
x * ln(−5)? Przecież logarytm naturalny z −5
nie istnieje. Czyżby pochodna tu nie istniała, a może się mylę? Proszę kochani o szybką
odpowiedź, bo strasznie mnie to dręczy i nie zasnę. pozdrawiam Anastazja
9 gru 20:59
daras: droga Anastazjo , chyba zgubiłaś tam liczbę Eulera
9 gru 21:06
9 gru 21:07
pigor: ... , chyba ci chodzi o wzór na pochodną funkcji
y=ax,
czyli
y=ax ⇒ lny= lna
x ⇒ (lny) '= (xlna)' ⇔
1y* y '= x ' lna+x (lna)' ⇔
⇔
1y* y '= 1*lna+x*0 /* y ⇒
y ' = y lna ⇔
y ' = (ax) ' = ax lna...
9 gru 21:20
PW: Droga Anastazjo, wydaje mi się, że funkcję
f(x) = ax
definiuje się tylko dla a>0 i a≠1. Śpij spokojnie.
9 gru 21:51
Anastazja: O ja głupia! no tak, dziękuję
9 gru 21:57